Pravda a mýty o tepelných čerpadlech

// 7. 2. 2022

Tepelná čerpadla se neustále potýkají s předsudky, které vznikají z nespokojenosti klientů s tímto druhem vytápění. Tato nespokojenost většinou vychází ze špatné volby značky a typu čerpadla, příčinou může být i chybná montáž. Jednoznačným faktorem je i snaha pořídit co nejlevnější zařízení na úkor kvality. Výsledkem je nejen nižší účinnost tepelného čerpadla i celého topného systému, ale také zvýšení nákladů na provoz, vyšší poruchovost a kratší životnost. Při návrhu systému by se zákazníci měli obracet na certifikované dodavatele, kteří díky svým specialistům eliminují chybné kroky již v počátku plánování topného systému.

Výsledkem tápání klientů je nedostatečná informovanost a negativní postoj k tomuto druhu vytápění. Zde pak vzniká mnoho předsudků a mýtů o tepelných čerpadlech.

Drahé tepelné čerpadlo nemá návratnost - Klienti často poměřují úsporu na vytápění a samotnou cenu tepelného čerpadla. Může se tak zdát, že kupní cena čerpadla se vrátí až za mnoho let. Skutečnost je však taková, že díky tepelnému čerpadlu se sníží energetická sazba na provoz celého domu na sazbu D57D (dříve D56D) a tedy veškeré spotřebiče budete používat mnohem levněji. U novostaveb např. odpadají náklady na plynovou přípojku, paušální poplatek za plynoměr a případná výstavba komínu pro odtah spalin. To samozřejmě mění úhel pohledu na návratnost celé investice.

Servis tepelného čerpadla je nákladný - To možná platilo dříve, kdy veškeré části tepelných čerpadel byly drahé. Dnes je to běžný servis jako kteréhokoliv zařízení ve vašem domě. Nejzatěžovanější částí systému je kompresor, ale s jeho výměnou se u renomovaných výrobců počítá nejdříve za 15 let. Všichni kvalitní výrobci, včetně Viessmann, zákazníkům nabízejí 5 letou garanci s možností jejího prodloužení. Viessmann má navíc v každém regionu několik servisních techniků.

Tepelné čerpadlo nevyhřeje celý dům a nestačí ani na ohřev vody - Tato situace nenastane, pokud bude kvalitně zpracován návrh na tepelné čerpadlo. Tepelné čerpadlo je schopno ohřát vodu na 65 °C. Důležitým parametrem tepelného čerpadla je tzv. SCOP - sezónní topný faktor. Tento údaj je uveden na výrobku a udává poměr mezi vyprodukovaným teplem a spotřebovanou energií v průběhu celého roku (např. údaj SCOP 5,0 znamená, že majitel domu díky tepelnému čerpadlu získá až 5kWh vyrobené energie za každou 1 kWh dodané elektrické energie.

Tepelné čerpadlo v mrazech funguje špatně nebo zcela zamrzá - Je pravdou, že nízká venkovní teplota výkon tepelného čerpadla typu vzduch-voda snižuje, to však neznamená, že svou práci neodvádí. Během nižších okolních teplot se pouze snižuje účinnost, ale o vytopení domu se bát nemusíte. Kritická teplota nastává při teplotách nižších než -20 °C. Pak je nutné, aby tepelnému čerpadlu pomohl doplňkový zdroj (u tepelných čerpadel Viessmann je zabudován elektrokotel).

Moderní tepelné čerpadlo vzduch-voda s modulací výkonu v žádném případě nepotřebuje akumulační nádobu - Je pravdou, že existují otopné soustavy, které umožňují efektivní a spolehlivý provoz tepelného čerpadla bez použití akumulační nádoby. Z praxe ovšem víme, že splnit veškeré potřebné požadavky na takovouto soustavu je velmi náročné a často i nemožné. Proto se jeví použití akumulační nádoby jako nejvhodnější řešení pro efektivní a funkční systém.

Obr.: Schéma zařízení s akumulační nádobou: tepelné čerpadlo (1), zásobník teplé vody (2), akumulační zásobník topné vody (3), venkovní jednotka (4)

Výhody systému s akumulační nádobou:

  • Akumulační nádoba plní funkci hydraulického oddělení sekundárního okruhu tepelného čerpadla a topných okruhů, kde jsou rozdílné hodnoty v objemovém toku
  • Prodlouží chod (a následně "odpočinek") kompresoru, čímž zajišťuje jeho delší životnost
  • Plní zásadní funkci při odtávání venkovní jednotky u tepelného čerpadla vzduch-voda a dále umožňuje kombinací více zdrojů tepla (např. krbové vložky)

Přemýšlíte o tepelném čerpadle pro svou stavbu?

Máme široký výběr monoblokových i splitových tepelných čerpadel vzduch-voda i země-voda. 
Kontaktujte nás a my vám s radostí poradíme s výběrem a zdrama Vám vytvoříme cenovou nabídku.
Nacenění ZDARMA

Proč? Jak? Za kolik?

Zavolejte nám 722 753 886, nebo napište info@vibemont.cz a my se vám ozveme do 24 hodin. Společně probereme všechny vaše otázky a doporučíme vám nejvhodnější produkt nebo službu pro Vaši stavbu.
Nezávazná konzultace je u nás zdarma.




    O jaký typ produktu nebo služby máte zájem?



    Ostatní produkty

    úpravny vody | fotovoltaika | klimatizace | rekuperace
    chevron-down-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram