Přechod z plynu na tepelné čerpadlo

// 10. 10. 2022

V letošním roce vzrostl zájem českých domácností o přechod z plynu na jiný zdroj vytápění. Do popředí se dostávají především tepelná čerpadla. Čím je dán tento trend?

PROČ LIDÉ ODCHÁZEJÍ OD PLYNU?

Odklon od vytápění zemním plynem má několik faktorů:

  • rychle rostoucí ceny energií
  • snaha o nezávislost na zemním plynu a strach z jeho nedostatku (především kvůli hrozbám Ruska a aktuální situaci na Ukrajině)
  • podpora ekologičtějších zdrojů vytápění ze strany státu a možnost čerpání dotací

V dnešní době agresivně rostoucích cen plynu a elektřiny hledají lidé ekonomičtější variantu vytápění, která by jim umožnila být na těchto zdrojích energie alespoň zčásti nezávislá. Tepelná čerpadla proto bývají jednou z prvních alternativ.

JAKÁ MAJÍ TEPELNÁ ČERPADLA VÝHODY?

Tepelné čerpadlo Vitocal 100-S | Vibemont

Vytápění a ohřev vody pomocí tepelného čerpadla nabízí řadu výhod. Mezi ně patří:

  • nízké provozní náklady
  • ekologické řešení vytápění
  • bezpečný a bezobslužný provoz
  • nenáročná instalace a údržba

 Oproti plynovému kotli vám v kapse může zůstat až 50 % nákladů, u elektřiny je to až 75 %, přičemž životnost tepelného čerpadla při pravidelném servisu dosahuje bez problémů třiceti let.

JAKÉ JSOU ZPŮSOBY VYUŽITÍ TEPLENÝCH ČERPADEL?

Pokud váš starý plynový kotel již dosluhuje, je dobré jej vyměnit. Jestliže stále používáte kotel 1. nebo 2. emisní třídy, donutí vás k tomu dokonce legislativa. Podle nového zákona na ochranu ovzduší jste povinni tyto kotle do 1. 9. 2024 přestat používat.

V případě, že vlastníte novější plynový kotel, kterého se ještě nechcete zcela zbavovat, můžete ho doplnit tepelným čerpadlem.

Jestliže nechcete investovat velké prostředky do úplné výměny plynového kotle, a přesto chcete za plyn ušetřit, můžete si pořídit i méně nákladné tepelné čerpadlo vzduch-vzduch. Jeho výhodou je snadná a rychlá instalace, a to bez většího zásahu do vašeho topného systému.

NÁVRATNOST INVESTICE DO TEPLENÉHO ČERPADLA A JEHO ÚČINNOST

Na první pohled se může zdát, že prvotní investice do nového tepelného čerpadla se nevrátí. Opak je pravdou, návratnost je v průměru počítána na 10 let, v případě využití dotací na 6 let.

Tepelné čerpadlo dosahuje účinnosti až 187 %, oproti tomu plynový kondenzační kotel jen 110 %. Navíc je jeho provoz mnohem úspornější. Při přechodu z plynu budete mít až o 40 % nižší provozní náklady. Touto cestou tak můžete ušetřit až dvě třetiny nákladů v porovnání s vytápění plynem.

TYPY DOTACÍ V ROCE 2022

Počáteční náklady na pořízení tepelného čerpadla můžete výrazně snížit využitím dotací. Díky programu Nová zelená úsporám ušetříte až 50 % nákladů a Kotlíkové dotace pokryjí dokonce až 95 % nákladů.

Oba programy však mají své podmínky. Jednou z nich je ta, že dotace můžete využít pouze v případě, že tepelným čerpadlem nahrazujete neekologický hlavní zdroj vytápění.

Pokud chcete ještě více šetřit svou peněženku i přírodu, zkombinujte tepelné čerpadlo s fotovoltaikou. Tato kombinace je navíc aktuálně štědře dotovaná v programu Nová zelená úsporám a využívat ji můžete celoročně. Během léta pokryjete spotřebu energie výrobou z fotovoltaiky a v zimě úsporněji topíte tepelným čerpadlem (dle slunečního záření a lokality).

MONTÁŽ A ÚDRŽBA TEPELNÉHO ČERPADLA

Aktuálně jsou doby dodání tepelných čerpadel delší díky vysoké poptávce. Může se tak stát, že si na něj nějakou dobu počkáte. Samotná montáž je pak hotová v řádu dnů, většinou se jedná o dva dny. Výhodou je také to, že se čerpadlo dá připojit na vaši stávající otopnou soustavu.

Naopak při instalaci plynového kotle je potřeba zřídit přípojku, rozvody plynu a také mít vyvložkovaný komín. To vše zvyšuje počáteční náklady, které se vám už nevrátí.

Co se týče údržby, doporučuje se jednou za rok provést servisní prohlídku. Zajistíte tak delší životnost a bezproblémový provoz vašeho tepelného čerpadla.

Zdroj: tepelka.cz

Přemýšlíte o tepelném čerpadle pro svou stavbu?

Máme široký výběr monoblokových i splitových tepelných čerpadel vzduch-voda i země-voda. 
Kontaktujte nás a my vám s radostí poradíme s výběrem a zdrama Vám vytvoříme cenovou nabídku.
Nacenění ZDARMA

Proč? Jak? Za kolik?

Zavolejte nám 722 753 886, nebo napište info@vibemont.cz a my se vám ozveme do 24 hodin. Společně probereme všechny vaše otázky a doporučíme vám nejvhodnější produkt nebo službu pro Vaši stavbu.
Nezávazná konzultace je u nás zdarma.




    O jaký typ produktu nebo služby máte zájem?



    Ostatní produkty

    úpravny vody | fotovoltaika | klimatizace | rekuperace
    chevron-down-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram